У Недељу 8. по Духовима, манастир Лозица, код Кривог Вира, прославио је Сабор Светог Архангела Гаврила, свог заштитника, кроз велико духовно сабрање, благодат, благослов и посету Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона. Село Криви Вир је удаљено од парохијске цркве – манастира Лозице око 6 км. Иако је првобитно основана као монашка заједница, манастирска црква је, пошто је извесно време била запустела, 1854. почела да служи као парохијска црква.

Ово духовно сабрање започето је светом архијерејском Литургијом којом је началствовао владика Иларион, уз саслуживање свештенства и ђакона из Зајечара, Бољевца и Сокобање. Након свете Литургије, извршена је свечана Литија око манастирске цркве, затим ломљење славског колача, након чега се владика Иларион обратио многобројном верном народу овог краја и околине. Владика је у својој беседи говорио о величини угодника Божијег којег прослављамо, дејству анђеоских сила бестелесних и насушној потреби да смо увек под Њиховим светим окриљем, свуда и на сваком месту, као и о томе да се у скорије време благодаћу Светог Архангела Гаврила и Свих Светих, успостави монашки живот и свакодневно богослужење при овој светињи.

Духовно сабрање је настављено свечаном, празничном трпезом коју је припремила породица домаћина Томислава Петровића пореклом из Кривог Вира, а тренутно настањених у Борчи. Честити домаћин за следећу годину је породица Првановић из Мале Врбице код Кладова.

Верни народ је долазио на поклоњење овој светињи до касних поподневних сати.

Црква манастира Лозица подигнута је највероватније почетком 16. века. Најстарији подаци о манастиру датирају из 1455. године када је као порески обвезник унет у турски попис за нахију Бања. Живот манастирске заједнице пратимо у попису из 1483. и 1586. године. Не зна се када је манастир тачно запустео и изгубио своју првобитну функцију. Први пут манастир је обновљен 1680. године, а други пут 1850., а служи непрекидно од 1854. године. О ктитору не постоје тачни и прецизни подаци.

протонамесник Ристибор Стевић
парох I бољевачки