У оквиру предмета верске наставе, а у организацији вероучитеља, протојереја Миладина Самарџића и ОШ „Д.Т. Каплар“  из Књажевца, у уторак 13. маја 2014. год. је изведен излет до манастира Светог Јована Богослова у Поганову.

На излет су кренула 82 ученика од првог до осмог разреда распоређених у два аутобуса.

Полазак је био у 7 и 30 часова испред школе. На путу до крајњег одредишта посетили смо манастир Свете Тројице у Доњој Каменици, где су нам сестре пожелеле добродошлицу, испричале нам историјат манастира и пожелеле срећан пут. На даљем путу према Пироту направили смо паузу код водопада „Бигар“, а затим смо посетили манастир Светог Ђорђа у Темској где смо такође лепо дочекани, и где су деца са пажњом слушала о настанку и важним догађајима везаним за историју и живот манастира.

Наставили смо пут ка Манастиру Светог Јована Богослова у Поганову, где смо срдачно дочекани од игумана Мардарија и братства манастира. Деца су уживала у разгледању предивног манастира, манастирских фресака као и околине манастира, а на поласку из ове светиње игуман манастира, отац Мардарије, је свима поклонио по иконицу. У повратку посетили смо манастир Суково где смо уз љубазан пријем сазнали много о прошлости и обнови манастира, а затим смо посетили Пирот. Беспрекорној организацији и остваривању васпитно образовних задатака допринели су и присутни учитељи и наставници који су истовремено уживали у стицању нових знања и искустава.

Ученици су уживали у дружењу и едукацији. Са великом пажњом и радозналошћу пратили су излагање вероучитеља и монаха.

Вратили смо се у Књажевац око 19 часова обогаћени новим знањем и унутрашњим задовољством.

 

                   Протојереј  Миладин Самарџић са учитељима и наставницима