Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је на празник Светог апостола Јакова 5. новембра 2017. године свету архијересјку Литургију у храму Светог Саве у Врбици код Кладова. Епископу су саслуживали свештеници кладовског и неготинског архијерејског намесништва.

У оквиру евхаристијског сабрања владика је обавио чин литургијског крштења малог Нектарија, који је пето дете по рођењу парохијског свештеника у Врбици, протонамесника Самоила Шергића.

У својој беседи владика Иларион је говорио о значају свете тајне крштења, истакавши важност причешћивања код верника и новокрштених, а посебно код мале деце којима је причешће најважнија храна за њихов живот и напредак. Најмлађе чланове Цркве треба васпитавати у духу црквене заједнице, како би касније следили за Господом и правилно усмерили свој пут овде на земљи ка задобијањуЦарства Божијег. Примери који нам се данас дају, у овом благодатном дану, јесу свети Јаков брат Господњи и свети Нектарије чудотворац и исцелитељ. Завист и неправда људи око њих није могла да им учини штету, већ су са још више вере и љубави следили пут Божији и утврђени у благодати страдали за Господа. Црква их данас прославља као велике светилнике, и њихов пример светли свима нама хришћанима и пружа нам утеху и пример, поучио је владика, а затим честитао крштење новог члана Цркве и породице оцу Самоилу и његовим ближњима.

Након литургијског сабрања, владика је у дому оца Самоила уз радосно хришћанско славље, разговарао са свештеницима о актуелним црквеним темама.