У Недељу сиропусну, 13. марта 2016. године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени владика тимочки г. Иларион уз  саслужење свештеника овога храма. Припремајући се за почетак Великог Васкршњег поста, мноштво верних сабрало се на светој Литургији, да се молитвом окрепе и припреме за дане поста и послушају духовне поуке својих пастира.

Са благословом владике Илариона, беседом се обратио старешина храма, јереј Зоран Голубовић који је подсетио да смо на крају припремних недеља пред почетак Великог поста који нас уводи у прославу највећег и најчудеснијег догађаја у роду људском тј. Васкрсења Господа нашег Исуса Христа. Наша света Црква нас учи, кроз великопосна богослужења, да искористимо ово благословено време поста да умножимо молитву за спасење наших душа и да се покајањем и исповешћу достојно припремимо и дочекамо Васкрсење Христово – рекао је отац Зоран.

У поподневним сатима, на вечерњем богослужењу, којим је началствовао владика Иларион, сви свештенослужитељи и верници приступили су међусобном опраштању, како би опростивши једни другима, пост почео у духу мира, љубави и заједништва.