Мајданпек је, 12. јула 2015. године, прославио своје заштитнике свете апостоле Петра и Павла, светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион уз саслужење свештеника борско-поречког намесништва.

Поводом храмовне и градске славе велики број верника дочекао је испред храма, посвећеног првоврховним апостолима, владику Илариона. Пре светог богослужења владика је освештао нови иконостас. У току Литургије Епископ Иларион је у чин свештеника рукоположио ђакона Златка Здравковића, теолога и вероучитеља из Зајечара.

Са овогодишњим домаћинима владика је преломио славски колач честитајући пароху мајданпечком, јереју Влади Вуковићу и свим парохијанима, празник и храмовну славу. Затим је, Преосвећни владика Иларион  уручио Архипастирске похвалнице г. Браниславу Томићу, директору Рудника бакра „Мајданпек“ и колективу Рудника бакра „Мајданпек“  заслужнима што је храм светих апостола Петра и Павла у Мајданпеку украшен новим иконостасом.

Велики значај у развоју верског црквеног живота овога краја има мајданпечка црква, која је стара век и по, изграђена у време када се у Србији обнављало рударство половином 19. века. Саграђена у препознатљивом „ швајцарком стилу“ с добром намером да привуче и постане блиска многим стручњацима и рударима са искуством који су из западне и средње Европе радили у рудницима Мајданпека, а велики број њих примио је православну веру и остајао да живи на овим просторима.

Данашња посета настављена је разговором владике Илариона са челницима града, а тема је била унапређење живота и рада на овој парохији за добробит свих који у њему раде и живе.