Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона а у организацији епархијске Агенције за поклоничка путовања, реализовано је путовање у суботу 21. октобра 2017. године, на коме су поклоници из Неготина и Кладова обишли манастир Тумане и тврђаву Голубачки град.

На трећу годишњицу обретења моштију Св. Јакова Новог у манастиру Тумане, благословом Епископа пожаревачког и браничевског Г. Игнатија, Свету архијерејску Литургију служио је Архиепископ михаловско-кошицки Г. Георгије из Православне цркве чешких и словачких земаља уз саслуживање многобројног монаштва и свештенства мећу којима су били и ставрофорни протојереји Епархије тимочке оци Ранко Јовић из Неготина и Лука Јовић из Доњег Милановца. Вернима се беседом обратио владика Георгије говорећи о животу Св. Јакова, величајући га као монаха и подвижника, и поменувши да су га у диптихе светих унеле многе помесне цркве. Ходочасници су у великом броју прилазили и целивали мошти Светих Зосима и Јакова као и чудотворну икону Богородица Курскаја.

После литије уследило је послужење у манастирској порти а када се завршио културно-уметнички програм наши епархијани су се упутили у обилазак тврђаве Голубачког града. Обишавши Голубачки град наши путници су се вратили својим домовима чиме се завршило и ово успешно поклоничко путовање.

Дејан Д. Живковић