There are no breaking news at the moment

Поводом прославе храмовне славе Преподобне мајке наше Параскеве 27. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларон служио је свету архијерејску Литургију у Великој Јасикови код Зајечара. Епископу су саслуживали протојереј мр Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски, јереј Марјан Керчуљ, парох салашки и ђакон Вук Јовановић. На литургији је појао хор Саворног храма Свете Тројице из Неготина.

Пред великим бројем сабраних верника, владика је беседио честитајући празник и храмовну славу. Подсетио је да је овај храм један од најстаријих у Епархији и да је ово први пут да као Епископ богослужи у њему, као и да на жалост, живимо у временима када се наша села и школе у њима гасе, па је зато веома значајна недавна обнова унутрашњости овога храма и присуство деце на литургији. Владика је потом поучио о јеванђелској причи о мудрим и лудим девојкама, рекавши да се прича не односи на женски род, већ говори о људским душама. – Мудре девојке су попут свете Петке, која је имала Господа за путеводитеља и помоћника у своме животу и којој је Царство Божије био једини циљ. Сви други људи који се ослањају само на земаљске законе и нису у храмовима на молитви, који немају мали иконостас ни у својој души, ни у своме дому, тј. не моле се Богу у срцима својим, представљају луде девојке. Све у овоме свету једнога дана ће нестати и зато треба имати Христово Јеванђеље за пут и науку, јер је човек свакодневно заокупљен различитим информацијама преко средстава информисања из свих делова света, које њему нису на корист и тада губи прави смисао и циљ у своме животу. За човека је корисно да је у заједници са Богом, да му се моли, и у миру и радости поживи на земљи, живећи по заповестима Његовим и наслеђујући тако живот вечни. Сваки дан треба да узносимо молитве говорећи – Хвала ти Господе што си нам даровао живот, подари нам благодат твоју и научи нас како да данашњи дан проведемо по твојој светој вољи, да чинимо добро, да никоме не наудимо и д.ођемо до краја данашњег дана.. – а увече – Господе теби слава и хвала -. То је потребно да чинимо свакога дана и часа, а душе ће се наше убројати у оне мудре девојке и спремне ући на свадбену вечеру, а то је вечно Царство Божије у заједници са Богом и свима светима – рекао је владика.

Домаћин храмовне славе ове године био је Видоје Трујкић са породицом из Велике Јасикове.

У току празничне трпезе, надлежни парох отац Марјан Керчуљ је захвалио свим приложницима на њиховој донацији за обнову храма и позвао их да и надаље помажу своју свету цркву, да  долазе у храм и доводе децу на свето причешће.