Светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион 14. августа 2017, прослављен је празник Светих мученика Макавеја у храму подигнутом њима у славу у Мирову код Бољевца. Епископу су саслуживали свештенослужитељи бољевачког и сокобањског намесништва.

Литургији је присуствовао г. др Небојша Марјановић председник општине Бољевац са сарадницима.

Владика је честитао празник и славу храма житељима овога краја, као и почетак Богородичиног поста у коме се, по владикиним речима, трудимо да скренемо на себе пажњу и милост Божију, да покажемо да нисмо само верници на речима, већ и на делу, попут многих светих који су својим уздржањем, постом и молитвом угодили Богу. – Свако наше дело треба да чинимо усклађујући га са Христовим Јеванђељем, кроз закон Божији који је непролазан, и њему нема допуне, нема амандмана ни измене. Божији закон се није мењао две хиљаде година, јер нам доноси благодат, силу и наду на Царство Божије. Лако је свакоме који воли Бога и ближње да га испуњава, али је тешко онима који у својој сујети и гордости мисле само на себе. Ако нам је тешко да ову прву заповест о посту одржимо, како ћемо победити много тежа искушења у животу. Зато се многи сећају Бога само када им је тешко. Господ нас је створио да живећи у овом свету задобијемо Царство Божије, а не да нам живот протиче узалуд. Нека би нас Господ молитвама светих мученика Макавеја утврдио у вери и врлинском животу – рекао је владика, а потом позвао вернике, да својим прилозима помогну фрескописање унутрашњости храма. Владика је о будућим радовима на његовом уређењу разговарао са ктитором храма г. Драганом Балашевићем.

Са овогодишњим домаћином владика је преломио славски колач и пожелео успешан завршетак радова на украшавању ове светиње испод Ртња.

Фото Млађан Живановић