У четвртак, 9. фебруара 2006. године у Епархијском двору у Пожаревцу одржан је састанак епархијских координатора за веронауку са Његовим Преосвештенством Епископом браничевским г. Игњатијем. Састанку су присуствовали координатори из митрополије београдско-карловачке, епархије шабачко-ваљевске, бачке, браничевске, нишке, тимочке, шумадијске, жичке, рашко-призренске и сремске. Договорено је да се предложи надлежним црквеним и просветним властима:

1. Промена статуса предмета верске наставе и то да у основној школи буде обавезни, а у средњој изборни предмет

2. Нови начин бројчаног оцењивања ученика, уместо досадашњег описног

3. Одређивање надзорника за верску наставу при Министарству просвете и спорта

4. Формирање фонда за веронауку при свакој епархији из кога ће се плаћати надокнада за рад епархијских службеника при канцеларији за веронауку

Постојећи наставни план и програм је замишљен као литургијска катихеза која уводи ученике у веру, Цркву, односно Свету литургију. Дакле, циљ веронауке није да ученици постану индивидуално добри људи информисани о славној историји Цркве, већ правии хришћани, тј. чланови литургијске заједнице. Чланови једне конкретне заједнице са Богом, својим епископом, свештеником и браћом и сестрама у којима ће видети Христа, тј. такође чланове Тела Христовог, Цркве.

Постојећи програм православног катихизиса није Свето писмо, па се може добронамерно и афирмативно исправљати и допуњавати уз договор са његовим аутором преко координатора. Исправке ће бити објављене у неком од Просветних гласника пред почетак школске године. Свакако, и даље, главна осовина и смерница свих наставних јединица је литургија и Царство Божје, као центар и мерило хришћанског живота.

Изнешено је да је 1 час недељно мало за овако обимну материју и да поред дате наставне јединице на часу треба посветити пажњу предстојећем празнику или посту.

Пожељно је да веронауку предају свештена лица која већ својом појавом подсећају и повезују ученике са Светом литургијом и Богом, док ће цивилни наставници то учинити само ако истрајно говоре и воде децу на литургију.

Православном катихизису, који је својеврсно увођење деце у једну конкетну љубавну заједницу са Богом и људима, велики допринос могу дати и саме вероучитељице својом љубављу и пожртвовањем.

sastanak_koo

Протојереј Игор Ивковић