На празник светог Јована Дамаскина и свете великомученице Варваре 17. децембра 2017. године, када се обележава недеља посвећена деци – Детинци, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Неготину.

Саслуживали су архимандрит Козма, игуман манастира Буково, протојереј-ставрофор Ранко Јовић, протојереј Милан Радовић, протојереј Зоран Јовић, јереји Марко Пајчин и Марко Јокановић и јерођакон Илија (Јовановић). На светој литургији је појао хор неготинског храма, под управом диригента проф. Светлане Кравченко.

Владика је у беседи истакао важност литургијског сабрања верних у храму, јер само кроз литургијски живот испуњавајући све Божије заповести задобијамо живот вечни у Царству Небеском. Поучио је верне по јеванђелској причи о исцељењу десеторице губаваца, од којих је само један самарјанин заблагодарио Господу. Та врлина благодарности, истакао је владика, јесте веома важна, али не и довољна за спасење. Потребно је да верујући човек задобије све врлине и испуни заповести. Навео је пример светог Јована Дамаскина, који је толико тога написао и урадио за време свога живота, не траживши никакаву награду за свој труд, а посвећено му је само неколико стихира у цркви, јер награда је задобијање Царства Божијег. Владика је подсетио је да је у нашем народу ова недеља посвећена деци, и да треба у данашње време посебно обратити пажњу на васпитање деце и њихов живот у црквеној заједници.

Литургији су присуствовали ученици веронауке неготинских основних школа са вероучитељицом Маријом Думитрашковић, који су приступили светом причешћу. Они су после литургије били гости неготинске цркве и за њих је приређено празнично послужење поводом Детинаца.