Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Г. Илариона, у склопу циклуса предавања у зајечарској Гостопримници, 11. априла 2019. године одржано је предавање „Плаво и златно- стара српска црквена музика (IX-XVIII век)“. Аутор и предавач био је Хаџи Јаков Милутиновић, млади Зајечарац, матурант Музичке школе Ниш.
На почетку, присутнима се у име Епархије тимочке и Гостопримнице обратио господин Дејан Живковић, пожелевши добродошлицу гостима и благодарност предавачу.

Истраживачки рад и предавање Хаџи Јакова, замишљено као ауторов мали допринос обележавању 8 векова аутокефалности Српске православне цркве, представља својеврстан преглед деветовековног периода у историјском развоју најдуговечнијег жанра српске музике, са посебним освртом на положај црквене музике у животу Српске православне цркве.

Предавање је отпочело подсећањем на богатство српског средњовековног културног наслеђа, а потом су присутни  упознати са основним музичким појмовима и карактеристикама старе српске црквене музике, што је допринело свеобухватној разумљивости саме тематике. Подједнако се говорило и о музиколошкој  и о еклисиолошкој и теолошкој компоненти црквене музике, уз наглашену важност симбиозе ових компоненти, која карактерише музику поменутог периода. Пратећи историјски развој старе српске црквене музике, аутор је указивао на велики утицај византијске културе на српску, али и на универзализам средњовековне уметности Православне цркве. Истакнут је специфичан однос музичких аутора према стваралаштву, као и естетска и поетска начела уметности поменутог периода у компарацији са појединим  филозофским начелима хришћанства.

Присутни су имали прилику да кроз звучне примере  спознају лепоту старе српске црквене музике, али и да виде фотографије ретких историјских извора и музичких записа.  Предавање је закључено ауторовом поруком црквеним појцима, диригентима, композиторима и хористима да се треба угледати на претходнике у бављењу црквеном музиком и да њиховом исправном приступу црквеној музици треба наћи место и у 21. веку.

Хаџи Јаков Милутиновић као ученик генерације ОШМО “Стеван Мокрањац“ из Зајечара, 2016. године уписује Средњу музичку школу у Нишу, и то теоретски и клавирски одсек, у класи проф. Споменке Шпирић. Посебан печат његовом музичком опредељењу и развоју даје рад у Нишкој црквено певачкој дружини „Бранко“, где пева у оба певачка ансамбла, мешовитом и дечјем, корепетира и повремено диригује. Као диригент сарађивао је и са хором младих „Радојица Милосављевић“, као и са Симфонијским оркестром Музичке школе Ниш. Пише хорске, клавирске и камерне композиције и аранжмане. Његове композиције и аранжмани изводе се на концертима и фестивалима широм Србије, али и у Русији, Грчкој, Немачкој, Аустрији, Израелу, Румунији и Бугарској. Посебно истиче премијеру свог дела „Све си премудро створио, Боже“ на Пасхалном фестивалу у Храму Христа Спаса у Москви 2016. године. Полазник је диригентских и хорских семинара и аутор музиколошких радова. Добитник је бројних награда на међународним, републичким и регионалним такмичењима из солфеђа, теорије музике, хармоније и клавира, као и награде САНУ-а за изузетне резултате у школској 2017/18. години.

Similar Posts