У храму Св. Георгија у Бору завршена је рестаурација фрескописа који је рађен од 1993—1997. године а који је радио сликар Небојша Костић. Ова обнова живописа обухватала је уклањање замашћене гарежи са фресака и ретуширање односно потпуну обнову тешко оштећених делова на фрескопису. Радове на рестаурацији живописа обавио је студио за рестаурацију и конзервацију „Рестауратика“ господина Часлава Кнежевића из Београда.

Овом приликом подсетимо да је крајем 2018. године урађена и реконструкција и рестаурација иконостаса на коме су извршени рестаураторски радови икона, чиме се отпочело са уређењем унутрашњости храма. Овим радовима унутрашњост храма је потпуно обновљена што се огледа и у постављању потпуно нове расвете која је рађена по пројекту инжењера и која има за циљ да додатно истакне лепоту постојећег живописа.

Поред расвете храм је опремљен и новим мобилијаром.

Средства за обнову живописа у цркви највећим делом је обезбедила Градска управа на челу са градоначелником г. Александром Миликићем, верни народ и борски предузетници. На овај начин наш храм, опет, као и у време изградње, служи као место јединства и делатног сусрета верног народа и локалне власти.

Коначно, ЦО Бор има част да обавести парохијане да ће се у наредном периоду отпочети са детаљним уређењем црквене порте чиме ће бити заокружено уређење овог молитвеног дома који је огледало свију нас.

(Текст: pobedonosac.com, фото: InFocus studio из Бора.)

Преузето: pobedonosac.com

Similar Posts