Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније је са Његовим Преосвештенством Епископом тимочким г. Иларионом, црквеним клиром и верним народом богоспасаване нишке Епархије, у суботу 3. октобра 2020. године, у порти манастира Светог Николе у Куршумлији, дочекао Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја.

Беседу о манастиру Светог Николе у Куршумлији произнео је владика нишки Арсеније заблагодаривши поглавару Српске Цркве што је издвојио своје драгоцено време да у овом важном тренутку за нашу Епархију буде са верним народом на чијем челу је био скоро пуне три деценије.

Након вечерњег богослужења Његова Светост Патријарх Иринеј на платоу испред храма освештао је нова звона за северну кулу, чија је реконструкција завршена ове године. По освећењу звона, Патријарх Иринеј је изразио радост што види обновљену светињу, која га је, како је рекао, увек подсећала на човека без руку. Свјатјејши је заблагодарио добротворима који су помогли да се храм обнови, и истакао да је ово знак да се српски народ враћа себи и својим коренима.

Високим црквеним признањима одликовани сви добротвори, институције и појединци, уз чију подршку је обновљена северна кула, једне од две најстарије задужбине великог жупана Стефана Немање, у којој је 2019. године торжествено обележен велики јубилеј – 850 година Немањиних задужбина. Орденом Св. Саве 1. степена одликован је велики добротвор Цркве господин Радован Раичевић из Плочника, генерални директор ад „Планинка“ у Куршумлији, док су Орденом Св. Саве 2. степена одликовани господин Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Општина Куршумлија и Акционарско друштво „Планинка“ из Куршумлије. Господин Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија, награђен је Орденом Св. краља Милутина, док је одликовање Орден Св. Романа Ђунишког 2. степена уручено господину Драгославу Илићу из Куршумлије, господину Златку Вељовићу из Куршумлије, господину Радоју Павловићу из Претежана и господину Жарку Ђурићу из Калудре. Такође, Архијерејске грамате добили су Републички завод за заштиту споменика културе – Београд и Завод за заштиту соменика културе – Ниш.

Верни народ, који је у великом броју дочекао Његову Светост, након вечерње службе наставио је да долази да заблагодари Господу у овој светињи присуствујући овом историјском догађају – дану када ће на храму бити постављена јединствена звона, пристигла из Аустрије, која ће, ако Бог да, позивати верни народ овог краја на молитву.

На многа лета!

Епархија нишка

Similar Posts