Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао je 29. маја 2022. године светим литургијским сабрањем у цркви Светог Николе у Уровици. Епископу су саслуживали игуман манастира Буково архимандрит Козма, протојереји-ставрофори Ранко Алексић, Трандафир Јанковић и Ђорђо Јокић, протојереј Перица Божуновић, протонамесник Марјан Керчуљ и архиђакон Илија, док је на литургијске прозбе одговарао ђакон Вук Јовановић за певницом.

У својој беседи владика је сабраним верницима тумачио јеванђелски одељак у ком Господ исцељује човека слепог од рођења. Људи увек траже разлог и објашњење за невољу која их је задесила – ко је сагрешио да се роди овај слепи? У дубини наше душе постоји свест да у овом свету постоји грех и да постоји последица греха. Али, Господ нас просвећује и учи да постоји и другачије схватање, да постоји воља Божја, да постоји човекољубиви промисао Господњи по ком нас некад кроз болести спасава од других тешкоћа и приводи себи, те нас кроз телесно слепило приводи духовном прогледавању, подучио је Епископ.

Говорећи о савременим искушењима и страховима, владика је закључио – Да ли ће нас Бог поштедети? Ми се за то молимо, али се такође молимо да ако нас  не поштеди нека нас спасава за Царство небеско, нека нас сачува у храбром исповедању вере, храбром чувању своје отаџбине и храбром чувању и поштовању своје Цркве.

Након Литургије присутни верници сабрали су се са својим Епископом за празничном трпезом која је уприличена у сеоском дому.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts