У петак 23. септембра 2022. године Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у Епархију тимочку где му је у порти неготинског храма Свете Тројице уприличен свечани дочек. У част доласка Патријарха у неготинској цркви служен је свечани чин доксологоје у молитвеном присуству Преосвећене господе епископа браничевског Игнатија, нишког Арсенија и тимочког Илариона.

Поздрављајући Његову Светост Епископ тимочки је изразио благодарност на поновном сусрету, те је Патријарху пожелео добродошлицу и пријатан боравак у Тимочкој епархији.

Захваливши на лепим речима добродошлице и братске љубави, Патријарх српски поздравио је многобројни верни народ. У својој архипастирској беседи Његова Светост говорио је о важности заједнице и јединства које се темељи на Христу и Цркви Његовој. Оно, браћо и сестре, што нас чини нераскидиво једним и јединственим, оно што нас чини заједницом, јесте наш темељ, наш крајеугаони камен а то је Господ наш Христос. То јединство није апстрактно, није идеологија људска и самим тим пролазна, то јединство јесте у молитви, јесте у Цркви, јесте у светој Литургији, поручио је Свјатјејши Патријарх.

Патријарх је потом освештао обновљени парохијски дом при храму Св. Тројице у Неготину.

ГАЛЕРИЈА:

Фотографије: ТВ Храм

Similar Posts