На Крстопоклону недељу, 19. марта 2023. године, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару служена је света архијерејска Литургија. Преосвећеном Епископу тимочком господину Илариону саслуживали су зајечарски свештенослужитељи, протојереј Јадран Димовски из Епархије шумадијске и ђакон Милан Милановић. У току Литургије, након што је отац Јадран прочитао исповедно писмо, владика Иларион рукоположио је ђакона Милана у чин презвитера.

У беседи након Литургије, владика је говорио о Крстопоклоној недељи и о симболици изношења Часног крста из олтара на укрепљење и просвећење верном народу пред улазак у средишњу недељу Часног поста. Као што смо данас слушали у апостолу и Јеванђељу, крст и страдање чине неодвојиви део васкрсења. Дакле, живот вечни и победа над смрћу се не може задобити ако се избегне свака потешкоћа, невоља и искушење које нас сналази у овом свету. Ако јесмо у Цркви Христовој онда треба да на свако искушење гледамо духовним очима и у ширем контексту, у контексту нашег духовног узрастања, у контексту нашег спасења, у контексту наше поправке и побољшања, рекао је Преосвећени Епископ.

Владика је, потом, новорукоположеном оцу Милану пожелео да буде добар посленик на њиви Господњој, на радост и понос својој породици и пријатељима.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts