Празник Светих бесребреника Козме и Дамјана, имендан игумана манастира Буково оца Козме, свечано је прослављен литургијским сабрањем у петак, 14. јула 2023. године. Светом Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион, а саслуживали су му архимандрит Козма, протосинђели Захарија и Енох, протојереји Милан Радовић, Зоран Голубовић и Радоје Мијовић, протонаменсник Марјан Керчуљ, јереј Душан Мићићеловић и архиђакон Илија.

У празничној беседи владика је најпре честитао оцу Козми имендан, пожелевши му молитвено заступништво и помоћ његових небеских заштитника у све дане живота. Говорећи о њима, владика је подсетио да они својим страдањем потврђују Христове речи да ће свако ко побожно живи бити гоњен, те да тога треба да буду свесни и хришћани данашњице и да не очекују мир већ да стално буду спремни на борбу за Христову Истину.

Тумачећи Химну љубави Светог апостола Павла, владика је истакао да ништа савршеније и ништа истинитије о љубави није написано, и подсетио је вернике на житије Светог Павла и његов пут од гонитеља хришћана до највећег мисионара и исповедника Христовог Јеванђеља.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts