Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, у организацији Одбора за поклоничка путовања Епархије тимочке – „Ходочашће“, у периоду 14–20. јуна 2023. године успешно је реализовано поклоничко путовање на коме су се поклоници поклонили светињама Солуна и Свете Горе. Духовници овог ходочасничког путовања били су борски протојереји Радоје Мијовић и Самоило Шергић док је поклонике водио Дејан Живковић, управник „Ходочашћа“.

У среду, 14. јуна 2023, после вечерње молитве у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, служен је молебан за ходочаснике после чега их је владика Иларион благословио и пожелео срећан пут.

Ноћном вожњом, уз паузе ради одмора, група поклоника стигла је у Солун где су 15. јуна обишли цркве Св. Димитрија Солунског и Св. Григорија Паламе а затим су имали слободно времене за разледање града и индивидуалне активности. Истог дана стигли су, надомак атонске горе, у Уранополис, где је организована заједничка вечера и ноћење.

Ходочасници су у петак16. јуна испловили из Уранополиса ка главној светогорској луци Дафне одакле су стигли у карејски скит Св. Андреја и Св. Антонија, где су ноћили. Боравећи у овом градићу који је средиште Свете Горе, обишли су Карејску испосницу Св. Саве, где се чува чувена икона Млекопитатељница, Протатску цркву и манастир Кутлумуш. Сутрадан, 17. јуна 2023, из Кареје поклоници су се упутили у манастир Ивирон одакле су наредног дана, у недељу18. јуна, свратили да се поклоне светињама манастира Св. Пантелејмона, да би из луке овог руског манастира отишли у манастир Дохијар где су ноћили.

У понедељак 19. јуна 2023. из Дохијара путници су морем дошли до хиландарске луке Јовањица одакле су манастирским аутобусом превезени до свете српске царске лавре – Хиландара. У исто време у манастиру су боравили и ђаци Богословије Св. Кирила и Методија из Призрена, са Преосвећеним владиком Теодосијем.

Испловивши из Јовањице, у уторак 20. јуна, и стигавши у Уранополис, истога дана путовање се завршило касних вечерњих сати, када су се вратили у Зајечар.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts