У другу недељу Часног поста, 31. марта 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у параклису посвећеном Светом краљу Милутину у манастиру Суводол. Епископу су саслуживали старешина борске цркве протојереј Радоје Мијовић и архиђакон Илија.

Будући да је друга недеља Васкршњег поста посвећена Светом Григорију Палами, истакнутом православном богослову, чудотворцу и заступнику исихазма, Епископ је беседио о његовом житију и исихастичком учењу које наводи да је могуће познати Бога али не по Његовој суштини већ по Његовим енергијама које се нама људима дарују.

Његово Преосвештенство је, такође, тумачио јеванђелски одељак о чуду у Капернауму када је Господ Исус Христос исцелио узетог. Истичући део приче у ком Господ исцељује човека на носилима речима „Синко, опраштају ти се греси твоји“, владика је подучио вернике да је сила греха таква да може да обори човека, док је сила Божје љубави толика да може победити и грех, и ђавола, и саму смрт својим васкрсењем. Ипак, Епископ напомиње да оно што Господ за и уместо нас не може и неће да уради јесте да учини да маримо за сопствено спасење. „Човек може да буде самозадовољан својим исправним моралним животом а да га у својој самодовољности не интересује Христова жртва, Божја љубав Васкрсење Христово и победа над смрћу, нити да га интересује труд за сопствено спасење“, рекао је Преосвећени владика и закључио: „Шта год да смо учинили било кад, Господ нам даје прилику да се кроз покајање вратимо у наручје нашег небеског Оца и да уђемо у радост вечног живота“.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts