Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је 5. маја 2024. у поноћ васкршње јутрење и Литургију у Саборном храму у Зајечару. Епископу су саслуживали свештенослужитељи зајечарски. Хор Саборне цркве, који води професор Наташа Јовановић, песмом је украсио ово богослужење као и појци г. Хаџи Јаков Милутиновић и г. Петар Јовановић својим гласовима.

Старешина Саборне цркве протојереј Зоран Голубовић прочитао је Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

После свете Литургије Епископ је благосиљао јаја и сир а затим је се васкршњим поздравом обратио окупљенима истакавши да је сваком свештенослужитељу срце пуно радости када види оволики број присутног верног народа за које су Саборни храм и сама порта постали премали. Епископ је верни народ благосиљао а затим даривао васкршњим јајима.

У јутарњим часовима у порти Саборног храма одржана је туцијада на којој је учествовало око 300 деце. Победник 11. Туцијаде је Вук Јоновић, ученик 5. разреда ОШ „Хајдук Вељко“. Владика Иларион је победнику уручио украшено васкршње јаје на чијем постољу се исписују имена победника. Јаје, које је украсио професор ликовне културе г. Браниша Ђорђевић, победник чува у свом дому све до Васкрса наредне године. Епископ је, такође, даривао и друге учеснике завршнице такмичења пригодним поклонима које су припремили Црквена општина Зајечар, Компанија Текијанка, Књижара Монограм и Духовно-мисионарски културни центар Гостопримница.

Након туцијаде настављен је програм Улице васкршње радости. Окупљенима су се тада обратили градоначелник Зајечара г. Бошко Ничић и Епископ Иларион.

Благословом Преосвећеног владике Илариона у Зајечару је служена и јутарња Литургија. У новом храму Вазнесења Господњег у Котлујевцу, протонамесник Драган Блинџов началствовао је васкршњим сабрањем.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts