На Источни петак, 10. маја 2024. године, када се црква молитвено сећа Спаљивања моштију Светог Саве, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом Сави у Рудној Глави код Мајданпека. Епископу су саслуживали протојереји Саша Степановић, Миленко Бајић, Влада Вуковић, и Мирољуб Павловић, протонамесник Марјан Керчуљ, јереји Душан Мићићеловић и Никола Панић, и архиђакон Илија, а светој служби присуствовали су председник Општине Мајданпек г. Драган Поповић, председник МЗ Рудна Глава г. Станимир Балановић и директор Националног парка „Ђердап” г. Саша Јаношевић. Светој Литургији претходило је освећење новог иконостаса.

Беседећи сабраним верницима о Христовом Васкрсењу, владика је рекао да је честа појава да се људи који се труде да буду у вери спотичу управо о камен темељац читаве Цркве и наше хришћанске вере а то је управо Васкрсење Христово. Христос је, како истиче владика, својим васкрсењем отворио људима врата у Царство небеско и живот вечни, те се тиме показао и доказа као Спаситељ рода људског који је својим страдањем на крсту искупио све наше грехе.

Након заамвоне молитве владика је благосиљао и преломио славски колач са овогодишњим колачаром гђом Оливером Журкић, а део колача преузела је Месна заједница Рудна Глава која ће догодине бити домаћини славе.

По завршетку Литургије владика је уручио петнаест архијерејских похвалница појединцима заслужним за обнову и уређење храма. Потом је приређена свечана академија и славски ручак.

Добитници Архијерејских похвалница: Горан Радуловић, Драгомир Марковић, Живорад и Ивана Адамовић, Паун и Салчица Стојковић, Драган Журкић, Оливера Журкић, Боривоје и Биљана Крчмаревић, Станимир Балановић, Никола Науновић, Данијел Стојановић, Рајко Шошкић, Момир Мијуцић, Синиша и Данијела Граховац, Стефан Сенад Балановић и постхумно Бојан Балић.

Текст: Дејана Јовановић

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts