Његово Високопреосвештенство Митрополит тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Буково, на празник Св. Козме и Дамјана 14. јула 2024. године. Владици су саслуживали игуман манастира архимандрит Козма и свештенослужитељи Епархије тимочке уз појање чланова зајечарског црквеног хора.

Честитавши оцу Козми имендан, владика је беседио о Светим бесребреницима и њиховом житију које нас учи снази вере у Господа Исуса Христа која рађа чуда. Његово Високопреосвештенство је, такође, подсетио на јеванђелске речи које нас упућују да најпре треба да тражимо Царство небеско и правду Његову а све остало ће нам се дати, као речи које треба да буду мисао водиља православних хришћана у свакодневици испуњеној многим овоземаљским бригама.

Владика је, потом, заблагодарио на средњовековним иконама које красе олтар манастирске цркве Светог Николаја а које су потпуно неочекивано откривене у току конзерваторско-рестаураторских радова и које, по речима Митрополита, сведоче о важности и духовном богатству буковске светиње.

Текст: Дејана Јовановић

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts