Православно хришћанско сестринство Св. Лидија из Грчке је у четвртак 5. септембра 2024. г. посетило општину Кладово и храм Св. Ђорђа.

Ово сестринство основано је 1958. као монашка заједница чији је циљ ширење хришћанских вредности у савременом друштву. Да би вршиле своју мисију монахиње су, између осталог, основале највећу црквену штампарију на Балкану, прву црквену радио и телевизијску станицу у Грчкој, изградиле су модеран дечји камп који може да прими више стотина деце, баве се издаваштвом и другим активностима које на савремен и модерном човеку приступачан начин преносе учење Православне цркве.

Мисионарско деловање сестринства није ограничено само на Грчку – у периоду између 1993. и 2010. г. у дечјем кампу сестринства боравило је око 20.000 деце из свих православних земаља. Међу њима убедљиво највише је било малих Српчића који су, погођени ратом у бившим југословенским републикама, налазили привремено уточиште у манастиру Св. Лидије. Целокупно деловање сестринства током ратних деведесетих година било је усмерено на пружање помоћи угроженој српској деци: у летњим камповима боравило је преко 10.000 малишана из ратом погођених области, сестринство је куповало медицинска помагала за децу која су током рата постала инвалиди, школа у Аспровалти претворена је привремено у српску школу како би се деци из Републике Српске омогућило да у миру наставе своје школовање, организовано је слање конвоја помоћи народу Републике Српске, сестринство је проналазило донаторе и хранитеље за ратну сирочад, давало је стипендије ученицима и студентима и збрињавало српске рањенике са свих ратишта.

Оснивач и дугогодишњи духовник Сестринства блаженопочивши архимандрит Теофилос Зисопулос је добитник Ордена Његоша првог реда Републике Српске и Ордена Св. Саве првог реда Српске Православне Цркве. Није могуће на једном месту навести све чиме је Сестринство Св. Лидије задужило српски народ. Вредни су дивљења љубав и пожртвовање монахиња које су у најтежим тренуцима српској деци пружиле све што су могле, а заузврат нису тражиле ни очекивале ништа.

ГАЛЕРИЈА:

Фотографије: Саша Паулић,

Текст о Сестринству Св. Лидије преузет са портала Чачански глас

Similar Posts