У организацији Епархије Рашко – призренске и Црквене општине у Расу, одржан је, 13. септембра 2015. године, код Петрове цркве у Расу, Шести Немањин Светопетровско – дежевски сабор. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ Рашко – призренски и Косовско – Метохијски г. Теодосије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона. Саслуживали су и архимандрит Тихон, игуман манастира Студеница, као и велики број свештеномонаха и свештеника из ове и других Епархија. На овом дивном духовном сабрању појао је хор „Свети Николај Жички и Охридски“ из храма Светог кнеза Лазара на Љубићу код Чачка.

У току Литургије владика Теодосије је рукоположио у чин ђакона Ивана Гачића, старијег водника, који ће бити распоређен на дужност војног свештеника.

У цркви светих апостола Петра и Павла сабрао се многобројни верни народ из свих крајева, а овом сабору присусутвовали су и верници из Епархије тимочке, који су на ово поклоничко путовање пристигли у организацији новоосноване Агенције за поклоничка путовања „Ходочашће“ са седиштем у Зајечару.

Након евхаристијског сабрања поздравном беседом обратио се Епископ Иларион, благодарећи Господу на данашњем дивном молитвеном црквено – народном сабрању, и потом са домаћином преломио славски колач. За госте и присутни верни народ испред цркве светих Апостола уследио је пригодан културни програм.

Епископи Теодосије и Иларион посетили су храм Светог Саве у Дежеви, родном месту Светог Саве, који је у изградњи. У наставку дана уследила је и посета манастирима Ђурђеви Ступови, Сопоћанима и Кончулу, тако да су многи верници Епархије тимочке имали прилику да се први пут поклоне овим нашим великим светињама.

 

Similar Posts