Епископ Доситеј Новаковић родио се око 1774. године у селу Дабници, једном малом засеоку у општини Марков Град, недалеко од града Прилепа. Као младић боравио је у манастиру Трескавац, затим отишао на Свету Гору у манастир Зограф, где је примио монашки чин и бива рукоположен у чин јерођакона, па онда и у чин јеромонаха. Са Свете Горе вратио се у Пирот, потом прешао у Ниш, где га тадашњи нишки Епископ Мелетије постави за свог Протосинђела.

После мученичке кончине Епископа Мелетија 31. маја 1821. године Протосинђел Доситеј избегне у Србију где га кнез Милош прими и постави за старешину, најпре манастира Свете Петке а потом манастира Горњака. Касније бива унапређен у чин Архимандрита.

Када је ослобођена Тимочка крајина, кнез Милош је, пролазећи кроз те крајеве, увидео јасно колика је птреба да се и тај крај у црквеном погледу организује. Зато је 29. јануара 1834. године препоручио Митрополиту Петру да изабере једног између српских Архимандрита који би био најспособнији бити тимочким Епископом.

Према овом захтеву кнеза Милоша, Митрополит Петар је у договору са Епископима, ужичким Никифором и шабачким Герасимом, предложио три Архимандрита од којих је изабран Доситеј (Новаковић). Његово посвећење у епископски чин свечано је извршено у Крагујевцу, 2. фебруара 1834. године, на Сретење. Посвећење је извршио Митрополит Петар са Епископима ужичким Никанором и шабачким Герасимом.

Када је Доситеј дошао у своју епархију била је ова у потпуном расулу. Зато је сматрао својом првом дужношћу да образује и описмени свештенство. Међутим дошавши у средину која је потпуно била не навикнута на црквени поредак и устројство наишао је на велики отпор. Резултат свих његовиих настојања током година остао је ништаван. Увређен, он је 1842. године напустио Зајечар као своју резиденцију и преселио се у Неготин, где је остао све до своје смрти.

Епископ Доситеј је управљао Тимочком епархијом 20 година и два месеца, поживео око 70 година и умро уочи Лазареве суботе, 2. априла 1854. године, у Неготину. Његов гроб налази се у крипти старе неготинске цркве.