viz_zajecar1wsСрпски византијски хор “Свети Никодим Тисмански”, основан је 2009. године у Зајечару, при саборном храму Рођења Пресвете Богородице, благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Јустина.

Хор се бави изучавањем, очувањем и извођењем аутентичне, традиционалне, источно-православне црквене музике.

Основан је на иницијативу г. Зорана Ивковића, који и руководи овим византијским хором, вероучитеља Едварда (Давида) Марковића, Предрага Радосављевића и Миљана Младеновића.

Хор ”Св. Никодим Тисмански” редовно учествује у литургијском сабрању при храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, а по позиву и у осталим храмовима широм Тимочке епархије, где својим изузетним појањем доприноси лепоти црквеног богослужења.

У своме настојању да истраје и напредује у очувању византијског црквеног појања, хор се од самог почетка ослања на сарадњу са познатим византијским хором „Мојсије Петровић“ из Београда који води професор византијске музике г. Никола Попмихајлов.

Током свог петогодишњег постојања, хор ”Св. Никодим Тисмански” се непрестано развија и прима нове чланове, а рад хора је обогаћен и искуствима приликом гостовања и учествовања на богослужењима у другим епархијама: манастир Градац – Дани царице Јелене, манастир Светог Онуфрија, манастир Витовница, Саборна црква у Врању и другим црквама и манастирима.

Хор је састављен од људи различитих професионалних усмерења, окупљених првенствено око идеје неговања византијског хорског појања у нашој светој Цркви.