12-sa vladikom_650x 1

Манастир Буково налази се на четвртом километру западно од вароши Неготин у Крајини, а поред самог друма Зајечар-Неготин. Лежи на падини Братујевачке косе, богате водом и бујном вегетацијом. Манастир је положен на узвишици тако да се са његовог дворишта види цела долина Неготина са околним селима. Порекло имена манастира данас се само може нагађати. Једни мисле да је манастир добио име по буковој шуми која окружује манастир. Други кажу, да му име потиче од водене птице „бука“, које је овде било много у времену док још није био исушен неготински рит.

Сада у манастиру Букову нема никаквих писаних података ни споменика о његовом основачу. По предању Буково је задужбина краља Милутина с краја 13. века. Буково би по томе подигао краљ Милутин после победе над Шишманом. Сва је вероватноћа да и ова Светиња спада у број задужбина великога краља Милутина.

Осим овога предања, постоји још и то да је основач манастира Свети Никодим тисманаски. Ово је могуће стога што постоје докази да је Свети Никодим живео и делао у тимочкој крајини. До ослобођења од Турака, 1833. године, Буково се у писменим изворима јавља само неколико пута.

Чешће се јавља манастир Блатски (Блацки, Платски). На једној карти из доба аустријске окупације (1718-1739) унешен је Блатски (Plazze) јужно од Неготина, на средокраћи између Неготина и села Буковче. Од овог манастира немамо данас никаквог трага.

Од 1994. године, манастир Буково је по устроиству мушки општежитељни манастир, који данас броји десетак братије. Манастир се развија под духовним надзором и старатељством Епископа тимочког Јустина. Црква манастира Буково посвећена је Светом Николи.

Посетите интернет презентацију м. Буково       www.manastirbukovo.org