Први пут прослављен патрон Епархије тимочке – празник Сретење Господње

Саборни храм Рождества Пресвете Богородице у Зајечару, на празник Сретење Господње, 15. фебруара овог лета Господњег, био је место сабрања и пројављене хришћанске љубави васколиког свештенства, монаштва и верних предвођених предстојатељем Цркве Божје у Епархији тимочкој – Његовим Преосвештенством Епископом Иларионом.

Литургијска прослава епархијске славе употпуњена је бројним духовним и културним садржајима, а поврх свега, утемељена и крунисана свечаним литургијским сабрањем у славу Божју, а у част Пресветој Богородици и свих светих који су у свом подвигу просијали.

Народни музеј – Изложба фотографија „Православље“

Обележавање епархијске славе почело је у смирај празничног дана када наша Света Црква узноси молитвени славопој Господу и Његовим угодницима – Светим јерарсима: Василију Великом, Григорију Богослову и Јовану Златоустом, 12. фебруара, у Народном музеју у Зајечару, отварањем изложбе фотографија Фото савеза Србије под називом „Православље“. Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион истакавши велику радост што је након неколико градова изложба отворена и у Зајечару. Ове фотографије показују неку страну духовности која је испред објектива, али такође и духовности иза објектива самих аутора који су нам ово показали, рекао је Владика Иларион у свом уводном слову. Поред Преосвећеног Владике, сабранима су се обратили и директорка музеја др Маја Живић, председник Фото савеза Србије Бранислав Бркић, као и Мирослав Предојевић, секретар Фото савеза Србије. Изложба „Православље“ биће постављена у Народном музеју у Зајечару до 12. марта 2020. године.

Свечано празнично бденије у навечерје празника Сретење Господње

У навечерје празника Сретење Господње, свечано празнично бденије у зајечарском Саборном храму Рождества Пресвете Богородице, уз хоростасију Епископа тимочког Илариона, служио је протопрезвитер Томислав Станковић, парох зајечарски, уз саслужење ђакона Уроша Памучара, секретара Епархијског управног одбора Епархије тимочке, као и уз милозвучно појање свештенства и појаца при овом светом храму.

Представљање књиге „Патријарх Павле – светац којег смо познавали“

Након свечаног празничног бденија у Саборном храму, представљена је књига „Патријарх Павле – светац којег смопознавали“, аутора Ђорђа Рандеља, новосадског новинара, публицисте и књижевника, које је реализовано у оквиру мисионарског центра Епархије тимочке Гостопримница. Намера аутора ове књиге била је да нашем народу приближи личност Патријарха Павла. Наведена књига је настала као вид преточених искустава и духовних доживљаја и поука које је аутор књиге задобио налазећи се дуже времена у близини блажене успомене Патријарха српског Павла. Поред аутора о књизи и о Патријарху Павлу казивали су и сценариста Јован Марковић и новинар и публициста Владимир Станковић. Сабране је поздравио и Епископ тимочки Иларион који је подсетио на два догађаја приликом посете Патријарха Павла Епархији тимочкој, и изразио благодарност Господу што је као млад игуман имао прилику да буде у друштву телом маленог, али духовно великог четрдесет четвртог поглавара Српске Православне Цркве.

Литургија у Саборном храму

Пуноћа Цркве Божје у Епархији тимочкој, сабрала се на празник око свог духовног оца и владике у зајечарском Саборном храму. Евхаристијским сабрањем началствовао је предстојатељ Цркве Божије у Епархији тимочкој, уз саслужење свеколиког клира ове Богом чуване епископије.

Благољепије овог евхаристијског сабрања увеличано је милозвучним појањем хора при Саборном храму, учинивши да сабрани, слично речи црквеног песника, једним устима и једним срцем мисле, као да на небу стоје.

Честитајући патрон Епархије која је основана на празник Сретење Господње 1834, Епископ Иларион је подсетио да је свака Литургија на којој се сабирамо управо понављање празника Сретење Господње – сретања Бога са човеком. Али, ово је и дан када се сусрећемо једни са другима на овај благословени празник. Ако имамо Бога у себи онда имамо прилике да сретнемо Бога у ближњем јер ћемо бити кадри да у њему препознамо печат лика Божјег који сваки човек као икона Божја носи у себи – истакао је Епископ тимочки и позвао присутне да се на данашњи дан молитвено сете свих ранијих епископа тимочких, свештенства, монаштва, родољуба, ктитора, приложника, благоукраситеља светих храмова, као и за све оне који су допринели оснивању Епархије тимочке која је кроз целокупно своје трајање на савршен начин оправдала своје постојање пројавивши живу Цркву.

Владика Иларион гост Радија „Светигораˮ

Поводом прославе епархијске славе, Епископ тимочки Иларион, био је гост радија Светигора. На питање због чега је празник Сретење Господње одређен за епархијску славу, владика је одговорио: Избор датума и празника за епархијску славу био је врло једноставан, спонтан и такорећи назаобилазан. Сада већ пре тачно 186 година, тачно на празник Сретење Господње, одлуком кнеза Милоша основана је Тимочка епархија са седиштем у Зајечару, када је изабран и посвећен и први Епископ тимочки Доситеј Новаковић (хиротонисан 1834). Сви епископи су знали за овај значајан датум, могуће је да се на неки начин и посебно свечано у неким периодима он обележавао, али о томе немамо никаквих конкретних ни писаних ни усмених података. Оно што је такође допринело и потврдило избор Сретења за епархијску славу јесте и чињеница да је свештенство око овог празника у могућности да се већином одазове на саборно служење, што свакако доприноси и јачању заједнице као и свести да боље поштујемо своју историју и трудове свих наших претходника.

Подсећамо да је Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион 10. августа прошле године прославио петогодишњицу своје архипастирске службе, а ми на крају овог прилога опет и много пута са поштовањем и љубављу срдачно понављамо:

Преосвештеном и високодостојном Господину Господину Илариону, Божијом милошћу Православном Епископу тимочком. Подај Господе дуг и миран живот, здравље и спасење, победу над непријатељима и сачувај га на многе године!

Катихета Бранислав Илић

Објављено у „Православљуˮ – новинама Српске Патријаршије (Бр. 1271. 1. март 2020, стр. 26-27)