Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, у уторак 20. јануара 2021, прославио је у манастиру Буково своје Крсно име – Сабор Св. Јована Крститеља. На светој архијерејској Литургији Епископу тимочком саслуживали су архимандрит Козма, игуман манастира Буково, протосинђел Симеон, сабрат манастира Буково, протосинђел Захарија, настојатељ манастира Св. Тројице, протонамесник Зоран Голубовић, старешина Саборног храма у Зајечару, архиђакон Илија и јерођакон Марко.

Након прочитаног јеванђелског одељка, верном народу сабраном у буковској светињи беседио је протосинђел Захарија. Данас, након Богојављења, након крштења Господа нашег Исуса Христа, прослављамо Св. Јована Крститеља. Прослављамо Сабор Претечин, прослављамо онога који је посведочио да је Исус Христос Син Божји, онога који је ставио руку и крстио друго лице Св. Тројице, прослављамо првог сведока а последњег пророка и првог апостола, подсетио је отац Захарија и, са жељом да правилно управља Речју и Истином Господњом и да има дуг и здрав живот, честитао Епископу Илариону Крсну славу.

По завршетку свете Литургије, игуман Козма је у име братства манастира Буково честитао славу Његовом Преосвештенству и свим присутним свечаримa, a потом је верницима говорио и сам Епископ.

Владика Иларион је искористио прилику да упути захвалност анонимном дародавцу од кога је на поклон добио нову архијерејску одежду и буковској братији на новој митри, која је дело руку оца Симеона. Међутим, када се на дан када прослављамо Св. Јована Крститеља који је проповедао покајање у пустињи, који је носио хаљине од камиље длаке, дакле који је био врло оскудно и бедно одевен, који се потпуно подвизавао уздржавањем сваке врсте у пустињи, када се на његов дан добије нешто овако скупоцено и раскошно, човек не може да остане равнодушан и да се без одређене духовне димензије не сети Св. Јована и не постави пред њега и пред ону заповест Господњу према којој пре свега ми монаси треба да живимо скромно. Како спојити скромност у Цркви са овако раскошним стварима какве постоје у храмовима Господњим? Ми као људи овде на земљи треба заиста да буддмо срцем скрушени и духом смирени али да знамо да нас Господ призива у вечну радост Царства небеског где ће бити само вечна светлост и вечна радост. Управо наша Црква и света Литургија и свако свето богослужење изображава та два елемента покајање и смирење и славу Царства небеског где су детаљи раскошне архијерејске и свештеничке одежде, богато украшени храмови и иконостаси. То нас подсећа да ми оно највредније што имамо дарујемо Богу на славу, оно што не рђа, злато и сребро приносимо Господу као што су то учинили мудраци приликом рођења Христовог у Витлејему. И ми тако приносимо Господу и материјално али уз то материјално треба да приносимо и чиста срца умивена покајањем, скромношћу и молитвом, рекао је владика Иларион захваливши још једном свима на ономе што му је најважније а то су молитвена сабрања на светим Литургијама и заједничко припремање за путовање ка Царству небеском.

Беседу Епископа Илариона можете преслушати на Youtube каналу Епархије тимочке:

Галерија: