Празник светих бесребреника Козме и Дамјана прослављен је, 14. јула 2016. године, у светој обитељи манастира Буково светом архијерејском Литургијом, којом је началствовао Преосвећени владика тимочки г. Иларион. Епископу су саслуживали игуман Козма, протосинђели Захарије и Симеон, протојереј Милан Радовић и јерођакон Марко.

Узносећи молитве светим врачима, данас је свој имендан прославио игуман буковског манастира архимандрит Козма, у молитвеној заједници са братством и верним народом.

У беседи поводом празника владика је честитао свима вернима и слављеницима данашњи празник, подсећајући да су свети Козма и Дамјан били рођена браћа који су због чистоте свог живота и искрене вере даровани чудотворством, које је било засновано на смирењу Христовом. Они су лечили људе тада и лече их и данас, преко својих светих мошти раздељених свуда по свету, да чине чуда у славу Божију и лече верујући народ. И у овом манастиру прве честице светих моштију које су донете биле су ових светитеља, које многи свакодневно целивају и добијају утеху и оздрављење.

Родбинска веза овде на земљи није једина и најважнија која нас повезује, много је важнија веза у Духу Светом између људи. Данас се  многи превише брину о земаљском, а мало о ономе што је врлинско и има трајну вредност пред Богом, зато се треба угледати на животе светих – рекао је владика.

Празновање је настављено у манастирској порти пригодним послужењем за верника.

Преузето: Манастир Буково

Similar Posts