Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у суботу, 16. јула 2016. године, у цркви Преноса моштију светог Николаја у Леновцу. Саслуживали су архијерејски намесник бољевачки протојереј Дејан Миливојевић, протојереј Стеван Станојевић, надлежни парох и јерођакон Илија, сабрат манастира Буково. За певницом је појао зајечарски хор Источно-византијског појања „Свети Никодим Тисмански“.

Владика Иларион је беседећи говорио да је данашњи дан управо погодан за созерцање и поуку да су многи дарови од Бога дати нама људима да их искористимо на спасење душа наших. Ова четворица светитеља које данас прослављамо су различити по образовању, времену у којем су живели, начину на који су се трудили да угоде Господу па и начину на који су напустили овај свет. Њихови животи су нам пример да је сваки човек понаособ једна, јединствена и непоновљива личност у читавој историји овог видљивог света. И то је највећи дар Божији али дар који обавезује на труд за спасење и живот у славу Божију. Супротно данашњим људима, окренутим искључиво себи и задовољењу сопствених потреба, који стално траже своја права а упорно одбијају било какву одговорност према животу и ближњима, светитељи су се, целог земаљског живота, трудили да своје духовне дарове или таланте од Бога им дароване умноже и принесу Господу у славу Његову.

После светог богослужења владика је присуствовао манифестацији „Хајдук Вељкови дани“ и отварању музеја „Хајдук Вељка Петровића“, познатог јунака Првог српског устанка, који је рођен у овом селу. Најзаслужнија за обнову и поставку музеја јесте г. Оливера Марковић  из Леновца, уз помоћ Месне заједнице и других заинтересованих мештана. Музејску поставку отворио је г. Стефан Занков, председник Скупштине Града Зајечара и она садржи предмете који сведоче о богатој историји села Леновца и читавог овог краја. Овом приликом владика Иларион је, збирци музеја, поклонио реплику барјака леновачких бораца у Првом светском рату чији се оригинал налази у Народном музеју у Зајечару.

Отварање музеја и програм манифестације представља сећање на учешће леновчана у свим ратним походима за ослобођење од турске власти, и каснијим ратовима, али и подсећање на времена када су се ценили јунаштво и војничка храброст, па су тим поводом и ове године одржане такмичарске игре у вишебоју, приказујући бројне заборављене старе спортове.

Ово је прво село у овом делу Србије које ће имати свој музеј, а биће отворен за све посетиоце, ученике и житеље наше Епархије који желе да се ближе упознају са богатом историјом свога краја.

Similar Posts