Дан посвећен Пресветој Богогродици „Заштитници града“ Зајечара свечано је обележен на празник Зачећа светог Јована Крститеља, 6. октобра 2016. године, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

dsc_9722Светим евхаристијским сабрањем началстовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион уз саслужење свештеника Саборног храма. Сваке године на овај дан становници Зајечара сећају се чудесног јављања лика Пресвете Богородице у подруму куће недалеко од цркве, где су многи верници били сабрани на молитви, за време разарајућих сукоба 1944. године између руских и немачких војних снага. Граду је претило уништење, али га је Мајка Пресвета спасила, пружајући неизмерну утеху житељима, након чега је убрзо уследило ослобођење.

У свом обраћању верном народу владика Иларион је подсетио да је Бог створио читав свет на чудесан начин ни из чега, и видљиви и невидљиви свет, и време које је невидљиво управо се видљивим пројављује људима у овоме свету. У своје време цар Соломон је рекао да нема ништа ново под сунцем што свет није видео и доживео, али ни тада ни сада род људски не узноси славу и благодарност Богу како Он то очекује од нас. После Соломона десило се једино ново под овим сунцем, а то је Богочовек Христос, који је био најављиван управо од једног човека, светог Јована, чије Зачеће данас прослављамо и који са Пресветом Богомајком стоји пред престолом Божијим заступајући род људски. Данас их овде заједно прослављамо, јер када је год то било потребно Мајка Пресвета се јављала нама људима и крепила нас. Зато је потребно да редовно будемо сабрани у храму на молитви, присутни и телом и умом на светој служби молећи се Господу, али и да га сведочимо где год да се нађемо, јер Он се усељава само у чиста људска срца испуњена вером и молитвама – рекао је владика.

Славски колач су ове године у славу и част Пресвете Богомајке припремили домаћини Горан и Анита Топић из Зајечара.

Similar Posts