Поводом храмовне и градске славе 19. августа 2017. године, у сокобањском храму Преображења Господњег свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Епископу су саслуживали дугогодишњи пароси сокобањски пензионисани свештеници протојереји-ставрофори Петар Милинковић и Алекса Симеуновић, протојереји Ратко Тобић, парох борски, Вања Ковачевић, старешина храма и Дејан Миливојевић, в.д. намесника сокобањског, јереј Немања Тобић, парох сокобањски, јерођакон Илија Јовановић и ђакон сокобањски Александар Средојевић.

Светој литургији су присуствовали народни посланик у Скупштини Србије г. Драгана Костић и заменик председника општине Сокобања г. Влада Миловановић.

Владика је у својој беседи честитао празник и славу свим свештенослужитељима и житељима Сокобање, изражавајући радост због великог броја верника присутних на светом богослужењу, али и због завршетка радова на уређењу и улепшавању овог храма. Владика је нагласио да живот у овом лепом бањском окружењу и географски узвишеном месту представља симболику, али и подстрек да се и у духовном животу узвисимо и преобразимо, чинећи све Господа ради и слушајући Његове свете заповести, јер нас Он призива да идемо за њим на Гору високу. Због наше ревности и послушања, рекао је владика, Бог ће нам даровати све што нам је потребно да идемо правим путем, зато Јеванђеље мора да се живи у свакодневном животу јер оно није само нека прошла записана историја, већ је непромењено заувек и представља једини пут нашег спасења. – Наше је само да кажемо Ево нас Господе, налазимо се на овој светој гори у Сокобањи, на врху Тимочке епархије, погледај на нас Господе, просвети нас благодаћу твојом, нас који јесмо у Цркви сачувај, а који су ван ње просветли да и они познају Тебе и твоју бескарајну љубав и милосрђе.- Нека би овај празник био призив свима нама, да се молимо једни за друге и чувамо заједништво између нас самих, да радосно, храбро и са надом на помоћ Божију задобијемо спасење – поучио је владика.

Потом је преломљен славски колач са домаћином црквене славе братом Бојаном Живићем из Грачанице.

У сусрет прослави празника завршени су радови на постављању подног грејања у храму, тротоарске зоне око цркве и други занатски радови у њеној унутрашњости, којим је храм добио новији и уређенији изглед.

Након литургијског сабрања Епископ Иларион је у пратњи свештенства посетио храм Рођења Пресвете Богородице у близини Сокобање, често место кратког ходочашћа сокобањских посетилаца.

Similar Posts