У храму Свете Тројице у Неготину, у петак 24. марта 2023. године, након Литургије пређеосвећених дарова којом је началствовао Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион, свештенство aрхијерејских намеснишатва неготинског и кључког приступило је исповести. Благословом Епископа тимочког, свештенике је исповедио протојереј-ставрофор Нико Туфегџић.

У архипастирској беседи, владика је говорио свештенству и верном народу – Свештенослужитељи су призвани да најпре у својим душама умножавају дарове Божје, а онда и да умножавају верни народ у цркви, колико је то по вољи Божјој, и њиховој сили и благодати, и колико је то могуће. Али ће Господ свакако питати сваког свештенослужитеља – шта си урадио да приведеш народ Божји који ти је поверен у Цркву Христову, која је стуб и тврђава Истине? То се, свакако, не може чинити ако сам свештенослужитељ не буде на духовној висини и духовном задатку онако како је то потребно, да своју духовну паству воли, да се за њу Богу моли, да се за њу жртвује, да њој проповеда и учи је најпре својим часним и благодатним животом и својим примером.

Затим је подучио верни народ – Драга браћо и сестре, када приступате светом Причешћу, и на овим Литургијама пређеосвећених часних Дарова, немојте да губите страх и трепет пред оним што примате у себе. Да не буде да смо се привикли на причешћивање Телом и Крвљу Христовом, тим светињама пред којима анђели стоје и дрхте, а народ често због честих причешћивања изгуби осећај богобојажљивости која је неопходна за правилан духовни живот. Сматрамо да се то тако подразумева, сматрамо да је то нешто тек тако, а чим изађемо из цркве крећемо са оговарањем, да не причам шта све буде ван цркве до следеће Литургије. То не треба тако да буде. Ако се већ често причешћујемо, треба заиста да сведочимо својим животом да смо достојни по љубави Божјој тих светих тајни, а не да се причешћујемо и опет по старом да се уклапамо у подобије овог света и да, губећи побожност и страх Божји, губимо силу Божју коју нам дарује свето Причешће. Ако Причешће постане навика и помодарство, боље је да се не причешћујете. Ово није одбијање од Причешћа, ово је подстицање на праву побожност.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић
Фотографије: Иван Каралић

Similar Posts