Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је у недељу, 1. октобра 2017. године, светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Саслуживали су свештеници овога храма.

Литургији је присуствовао велики број верника који су се и протеклих дана сабирали на бројним културним и духовним догађајима у оквиру II Фестивала хришћанске културе. У својој беседи владика Иларион је са радошћу истакао и боравак свете Иконе Млекопитатељнице у Саборном храму, пред којом су се до данас поклонили и молили многи верници из Зајечара и околине. Владика је  поучио о прочитаним зачалима светог Јеванђеља : о ношењу крста, за све оне који се определе да иду за Христом и другом- о смирењу жене Хананејке и исцељењу њене кћери. Потом је позвао вернике да учествувју у свечаном испрађају иконе Млекопитатељнице испред храма.

Икона је у Саборни храм стигла 20. септембра. Сваког дана верници су читали Псалтир пред иконом, а након вечерње службе читан је Акатист. Псалтир је читан у ноћи од суботе на недељу све до почетка литургијског сабрања. Из Зајечара Икона Млекопитатељница је свечано испраћена у борски храм светог великомученика Георгија, а потом ће походити и остале цркве у Епархији.

Распоред путешествија Иконе Млекопитатељнице

Similar Posts