Док си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показа се Света Тројица, јер Родитељ (Отац) гласом сведочаше о Теби називајући Те љубљеним Сином, а Дух у облику голуба, потврђиваше речи, Христе Боже, који си се јавио и свет просветио слава Теби! (тропар празника)

Празник Богојављења првобитно је прослављан  као двоједини празник или колективни празник, те тако га једноставно називамо јављањем, епифанија (грч. επιφάνεια) или теофанија (грч. Θεοφάνια). Ови називи, као и сама историја празника потврђују да је првобитно посвећиван успоменама јављањâ Господа нашег Исуса Христа: Његово рођење , поклоњење мудраца са истока, Његово Крштење руком Светог Јована Крститеља, као и сва Његова чуда у којима је опитно показао своју Божанску силу која се изобилно изливала. Са друге стране, назив Богојављења, проистиче и из сâмог центра празника, а то је свакако јављање Пресвете Тројице приликом крштења Господњег у водама јорданским. Празник је касније назван и просветљење, из разлога што су се у навечерје празника сви катихумени крштавали и од тог момента називали се просветљени.(1)

Прослава једног од највећих хришћанских празника отпочела је Божанском литургијом којом је началствовао старешина Борске цркве протонамесник Радоје Мијовић уз саслужење јереја Дарјана Комненовића, пароха првог борског.

На велику радост свештеника и великог броја верника ове године је Црквена општина Борска у сарадњи са Градском управом, на челу са градоначелником Града Бора господином Александром Миликићем, уз много труда и љубави организовала прво Богојављенско пливање на Борском језеру. За учествовање у овој свечаности пријавило се 27 учесника, међу којима и госпођица Ивана Вељковић, учитељица, једина дама која је пливала за Часни Крст.

Победник првог Богојављенског пливања на Борском језеру је осамнаестогодишњи капитен јуниорске селекције Ватерполо клуба Бор, Михајло Станковић који је казао да ће са радошћу и наредне године учествовати у овом надметању.

Старешина Борске цркве протонамесник Радоје Мијовић и господин Александар Миликић, градоначелник Града Бора, захвалили су се окупљеном народу који је у великом броју дошао на ову свечаност, као и свим људима добре воље који су несебично помогли организацију овог догађаја.

Победнику првог Богојављенског пливања градоначелник г. Александар Миликић уручио је позлаћени крст, а Црквена општина Борска даривала му је златник са ликом Пресвете Богородице Тројеручице. Свим осталим учесницима уручене су медаље и пригодни поклони.

Преузето: pobedonosac.com

Similar Posts