У недељу 22.септембра 2019.године, на празник Светих и праведних Јоакима и Ане, Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Епископу је саслуживало братство Саборног храма и умировљени свештеници: протојереј-ставрофор Боривоје Радојичић, протојереј-ставрофор Ранко Јовић и протојереј Драгослав Јоцић.

У току свете Литургије владика је у чин чтеца произвео Богдана Ивковића и Петра Јовановића из Зајечара.

У своме обраћању сабраном народу владика је најавио промоцију дуго очекиване књиге „Летопис Епархије тимочке од 1934-2014“ аутора протојереја мр Игора Ивковића, која ће бити одржана у Музеју града Зајечара. Владика је честитао родитељима двојице новопроиведених чтечева на првом чину којих су се удостојила њихова деца, оцу Игору и попадији Биљани, и брачном пару Станоју и Наташи Јовановић, директору музичке школе и диригентици хора Саборног храма, истакавши немерљив дугогодишњи допринос који њихове породице дају литургјској и црквеној заједници. 

Владика је подсетио на спасоносни значај крста у нашим животима, од чина крштења када на себи заувек носимо знамење крста, преко крстоносног нашег живота, па до краја земаљског бивствовања, али и на онај други крст који промислом Божијим сами бирамо уласком у часни клир служења Господу у Цркви Христовој. Црна мантија свештенослужитеља издваја у животној средини и представља пример побожности и богоугодног живота, али је често и мета напада различитих непријатеља. Многи свештеници су часно у њој пострадали, зато је увек поносно носимо ослањајући се на заштиту и молитвено заступништво Пресвете Богородице, пред Господом нашим који види живот наш и мери наше поступке, без обзира на искушења која трпимо од људи.  Владика је изразио радост и жељу да се из ове литургијске заједнице рађају деца за свешенство и монаштво и тако сви узрастамо у Цркви Божијој.

Владика је потом честитао деци која су учествовала на конкурсу „Мој храм, мој град“ , којима су након Литургије уручене награде.

Награђени радови на конкурсу „Мој храм-мој град“ 2019. године:

ЛИКОВНИ КОНКУРС

Жири у саставу  Марија Радоњић, Данијела Лилић, Санела Стефановић, Браниша  Ђорђевић и Јелена Пуљецовић предлаже да се награде уруче следећим ученицима (као и захвалнице њиховим ликовним педагозима), и то:

У категорији нижих разреда основне школе:

Лена Стојановић, IV-3     ОШ “Љуба Нешић“ Зајечар

Ненад Прусац, IV-3     ОШ “Љуба Нешић“ Зајечар

Неда  Станојевић , IV-3    ОШ “Љуба Нешић“ Зајечар

У категорији виших разреда основне школе:

Лазар  Вељковић, VII-2     ОШ “Љубица Радосављевић Нада “ Зајечар

Лазар  Јанковић, VII-2     ОШ “Љубица Радосављевић Нада“ Зајечар

    У категорији средњих  школа:

Милица  Цуровић,  Економско-трговинска  школа Зајечар

Награду за наставника који је послао најбољу колекцију  радова добила је:

 учитељица  Велика Станковић, ОШ „Љуба  Нешић“ Зајечар и 

наставница  Данијела Лилић,  ОШ “Љубица Радосављевић Нада“ Зајечар

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

У категорији нижих разреда основне школе, према избору наставнице Југославе Боснић:

Алекса Тошић, IV-3     ОШ “Љуба Нешић“ Зајечар

ФОТО КОНКУРС

У категорији нижих разреда основне школе, према избору наставника Зорана Милићевића:

Василије Младеновић, III-1  ОШ „Љубица Радосављевић Нада“ Зајечар

 У категорији виших разреда основне школе:

Софија Дуроњић, VIII-1     ОШ “Ђура Јакшић“ Зајечар


Similar Posts