У храму Св. Георгија у Бору литургијски је у понедељак 27. јануара 2020. године прослављен празник првог Архиепископа српског Светог Саве.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије уз саслужење старешине храма протонамесника Радоја Мијовића, протојереја Саше Степановића, намесника борско–поречког, протојереја Миленка Бајића и протонамесника Милорада Филиповића.

После читања Светог Јеванђеља литургијску беседу произнео је гост протојереј-ставрофор Гојко Перовић, у којој је говорио о божанској педагогији пројављеној у српској светосавској традицији. Прота Гојко је присутнима честитао празник првог Архиепископа и утемељивача наше црквености Св. Саву, додајући да је на тај начин „повезао овај народ који се пре тога разумео језиком, био сродан крвљу, живео на истом месту, можда имао исте владаре али га је Св. Сава крштењем и уцрковљењем учино као прави народ, онај Божји народ. Народ у коме је сваки појединачни припадник нашега рода, и нашега племена, крштењем и причешћем, заветом са Богом, постао човек Божји. Кад кажемо човек Божји то значи становник онога Небескога Царства“.

После свете Литургије свештеници су са децом и градоначелником Бора г. Александром Миликићем преломили славски колач који су саборно принела деца са својим вероучитељима свих борских основних школа.

Затим је братство храма Св. Георгија, традиционално за празник Светог Саве, поделило око 200 пакетића присутној деци у борском храму.

Фото и аудио: чтец Милан Андрејић

Слово љубве

Similar Posts