На Васкрсни понедељак, 25. априла 2022. године, свештеник Новак Бојанић служио је у цркви Св. архангела Михаила у Великом Извору божанствену васкршњу Литургију. Храм је био испуњен лепотом и радошћу, како и приличи прослављању Пасхе Господње. Присутни Великоизворци и мноштво деце, ученика и ученица православног катихизиса су се најпре причестили Христом, а затим је прослава настављена заједничким обедом и такмичењем у куцању васкршњим јајима. На туцијади је победила Теа Ристић. Отац Новак је за њу, као и за другопласирану и трећепласираног обезбедио пригодне награде.

Прослави Васкрсења Христовог претходила је свечана туга Великог Петка. Окупивши се у својој цркви, мештани Великог Извора присуствовали су вечерњој служби са изношењем плаштанице, а затим су јереји Новак Бојанић и Срђан Василијевић предводили верни народ у литији са плаштаницом око храма.

Седмицу раније, Лазарева субота и Цвети прослављени су литургијски и освећењем врбових гранчица. С обзиром на то да Велики Извор празник Цвети обележава као заветни дан, прилика је да се Богу узнесе још више молитава за здравље људи и деце, за воду и усеве и за сваки напредак овог села које слови за једно од најзнаменитијих насеља овог краја.

Осим на поменута дешавања, желео бих да се у овом кратком тексту осврнем и на неке раније догађаје и укажем на неке чињенице.

Његово преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион недавно је посетио Велики Извор. Приликом прославе црквене славе служио је свету архијерејску Литургију и сусрео се са представницима месне заједнице, са којом великоизворски парох има изванредну сарадњу.

Такође, Верско добротворно старатељство Епархије тимочке реализовало је хуманитарну акцију о Сретењу ове године. У организацији ђакона Вука Јовановића и руководства основне школе „Вук Караџић“ свим ученицима у Великом Извору (и Халову) подељени су пакетићи.

Сарадња великоизворских пароха и ОШ „Вук Караџић“ је заиста вредна помена. Огромним трудом претходног пароха протојереја Игора Ивковића верска настава је заузела значајно место у сеоској школи и читаве генерација ученика, праћене њиховим учитељима и наставницима учествовале су у многим и разноврсним црквеним активностима. Отац Новак је наставио у истом смеру. Велика већина ученика похађа часове веронауке, а директорка школе Виолета Глишић позитивно одговара на сваку добру иницијативу вероучитеља и свештеника.

Свим Великоизворцима, ма где се налазили, честитамо Васкрс молитвеним жељама да им Господ дарује најпре Живот изобилни, духовно и телесно здравље, и материјално благостање. Посебно поздрављамо ученике, садашње и бивше! Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!

Вероучитељ Предраг Радосављевић

Similar Posts