„Покајте се, дакле, и обратите се да се очистите од гријехова својих.“ (Дап. 3, 19)

У храму Преображења Господњег у Сокобањи, 19. августа 2020. године, светом архијерејском Литургијом прослављена је слава. Његовом Преосвештенству Епископу тимочком г. Илариону саслуживало је свештенство сокобањског намесништва а присуствовали су г. Миодраг Николић, председник Општине Сокобања и његов заменик, г. Владимир Миловановић.

Након читања јеванђелског зачала владика Иларион је беседио окупљеном верном народу. Богу смо најсличнији по слободи која нам је дата а по којој бирамо Бога за свог Створитеља, Спаситеља, Васкрситеља и Оца небеског. Ако је Господ дошао на земљу и показао нам љубав, онда и ми љубављу у мери своје вере Господу треба да узвраћамо за то. Само тако ћемо успети да се успнемо на гору Тавор, на коју смо призвани, да доживимо своје унутрашње преображење – рекао је Епископ тимочки и истакао да нисмо призвани као појединци већ као једномислена и једнодушна заједница, сабрана у име Христово, да се моли за оно што је добро и корисно за спасење.

Такође, Епископ се осврнуо и на ограничења која су на снази због пандемије и закључио – Наш кризни штаб треба да буде наша савест а наш председник треба да буде наш хришћански, богобојажљив, богонадахнут и ка Богу усмерен ум.

После заамовне молитве уследило је освећење грожђа и благосиљање и преламање славског колача са овогодишњим кумом славе, г. Браниславом Ранђеловићем. Залог кумства за наредну годину узео је г. Милан Стевановић.

Фотографије су преузете са портала sokobanjapress.com.

Similar Posts