SC__5936Концерт византијског црквеног појања „Химне Богородици“, поводом празника Успенија Пресвете Богородице, која је заштитница града Зајечара, одржан је 28. августа 2015. године на Феликс Ромулијани.

Поздравном беседом присутне је поздравио г. Бора Димитријевић, директор Народног Музеја града Зајечара. Он је захвалио Епископу тимочком г. Илариону на благослову и подршци да се на овом светски значајном месту, на коме се налази византијска базилика из 6. века, поново удахне дух старих времена када се на овим просторима могло чути управо византијско црквено појање, уз наду да ће то бити само почетак сличних манифестација.

У свом обраћању владика Иларион је захвалио свим учесницима и посетиоцима на њиховој искреној жељи и доброј вољи да буду део овог вредног духовног догађаја, византијског појања у којем ће сви уживати. Подсетио је како је у првим вековима хришћанства Истинска Православна вера и свети Крст спасоносни променио антички свет, са жељом да овакви концерти постану саставни део музичких догађања у Епархији тимочкој.

Духовно музичко вече отворио је г. Мирко     Николић, представник Општине Зајечар.

Први је наступио хор „Свети Никодим Тисмански“ из Зајечара, који предводи хоровођа г. Зоран Ивковић. Овај хор већ дуги низ година негује источно-православно црквено појање, наступајући на бројним концертима и учествујући на светим богослужењима у црквама и манастирима у нашој земљи и шире. Својим извођењем овај хор је верницима приближио лепоту и молитвеност византијског хорског појања, уз радосно осећање верних да овај хор редовно могу чути у црквама Епархије тимочке. Посебно интересовање и одушевљење изазвао је наступ хора студената нашег Православног Богословског факултета у Београду, под вођством хоровође г. Владимира Антића. Њихово изузетно појање, које је, како се стекао осећај, присутне провело кроз време, од првих векова хришћанства до данас, оставило је несвакидашњи утисак на присутне. Овим надахнутим појањем младих људи узнете су молитвене Химне у славу и част Пресвете Богородице, стварајући посебну духовну атмосферу. Њихово извођење изазвало је одушевљење, посебно знајући да су они будући пастири и учитељи нашем верном народу и да се и својим појањем припремају за најсветији позив будућих свештенослужитеља. Одговарајући на бројна питања, хористи су после наступа разговарали са посетиоцима, који су на овај начин сазнали више о византијском хорском појању, његовим почецима, изучавању, очувању и извођењу.

Similar Posts