Његово Преосвештенство Епископ г. Иларион је у недељу 4. септембра 2022. године началствовао литургијским сабрањем у цркви Св. Николе у Букову. Тимочком владики саслуживао је игуман манастира Буково архимандрит Козма са братијом ове свештене обитељи.

Епископ се у беседи осврнуо на догађаје који су се дешавали у нашој земљи и конкретно у Зајечару. Владика је заблагодарио Господу, Свјатјејшем Патријарху и свима који су донели одлуку да се откаже Европрајд и додао: „Наша литија у граду Зајечару није била политички мотивисана, није била протестна шетња, како се то по медијима и друштвеним мрежама провлачи. Ми смо тамо били да се молимо Животодавцу Богу и његовој Пресветој мајци да они на најблагословенији начин утичу на људе који могу да донесу исправну одлуку.“

Објашњавајући поруку зајечарске литије владика је рекао: „Црква која је стуб и темељ и тврђава Истине, утврђена на крајеугаоном камену, призива да се изађе из самодовољности и ограничености и помрачености, призива на светлост кроз покајање до богопознања, а кроз богопознање и себепознање она призива свакога човека на спасење. То је главна и основна порука наше литије и сваке друге благочестиве литије која се чува од разних других овосветских утицаја. Нека би нас Господ молитвама Пресвете Богородице, којој се свагда молимо и коју призивамо, утврдио на том благословеном средњем царском путу, да корачамо храбро и смирено, достојанствено, и притом да не будемо наивни али свакако да будемо ревносни у ономе што је потребно“.

Similar Posts