Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона, при цркви Светог великомученика Георгија, отпочео је циклус предавања – катихетских поука за одрасле.

Прво, уводно предавање одржано је у четвртак 15. октобра, а затим је одслужен акатист светом великомученику Георгију. Верни народ се са свештенством сабрао у сали парохијског дома борске цркве. Сала је била испуњена до последњег места што сведочи о живој потреби верних за оваквом врстом црквеног образовања. Предавање је одржао парох шести борски протојереј Саша Степановић на тему „Вера и веровања“. Садржај предавања обухватио је различите облике веровања или различите начине на који човек одувек, па и данас приступа тајни Бога и односа са Богом. Предавач је покушао да осветли разне недостатке и лоше стране приметно најзаступљенијег религиозно – митолошког поимања тајне Бога, као и да приближи појам личног Откривења Божијег и прихватања тог Откривења од стране човека, као јединог потпуног и правог хришћанског пута, који уводи човека у најприснију заједницу са Богом.

После предавања уследио је разговор у коме су верни живо учествовали, постављајући питања и дајући предлоге и сугестије за теме будућих предавања, која ће се одржавати сваког четвртка после вечерњег богослужења, а замишљена су као низ духовних вечери, од којих ће свака бити посвећена једној од тема, које се тичу како основа наше вере, тако и изазова и проблема са којима се суочава савремени човек, посматраних у светлости учења Православне цркве.


Преузето: храм Светог Георгија у Бору

Similar Posts