У другу недељу по Духовима, 26. јуна 2022.године Господње, Његово  Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у Сокобањи. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј-ставрофор Алекса Симеуновић, протојереји Вања Ковачевић и Дејан Миливојевић, протонамесник Ивица Станковић, архиђакон Илија и ђакон Милан Милосављевић. Међу служећим свешеницима је место заузео и гост јереј Марко Николић из Власотинца. Богослужење су својим појањем улепшали протонамесник Немања Тобић, ђакон Вук Јовановић, појац Дарко Ђорђевић и гости теолози Ненад Тројановић и Александар Јовановић. Владици су прислуживали чтечеви Лазар Љубић, Горан Виденовић и вероучитељ сокобањски Жељко Вучковић, док је сокобањска црква Преображења Господњег била мала да прима сав верни народ који је присуствовао светој Литургји.

Ову свету Литургију обележила је посебна радост рукоположења новог свештеника. После Великог входа, Преосвећени владика рукоположио је и прибројао свештеничком чину досадашњег ђакона сокобањске Цркве Милана Милосављевића. Новорукоположеном свештенику исповедно писмо је прочитао старешина цркве у Сокобањи протојереј Вања Ковачевић, а нови свештеник Милан се заклео на верност и послушност својој Цркви и Епископу.

На крају свете Литургије мнобројним верицима се у беседи обратио Његово Преосвештенство Епископ Иларио. Он је тумачећи Свето Јеванђеље упоредио Господњи призив којим су призвани апостоли са призивом који имају сви посленици на њиви Господњој, те је нагласио да тренутно савршенство није циљ хришћанског живота, већ да хришћански живот пролази у непрестаном подвигу. Овим речима је упутио оца Милана у смисао свештеничког и хришћанског живота и честитао му ступање у свештенички чин.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts