Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију на Пачисту недељу, 12. марта 2023. године, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Епископу су служивали зајечарски свештенослужитељи а појао је црквени хор.

Након читања Јеванђеља, отац Новак Бојанић говорио је народу о Светом Григорију Палами, коме је посвећена друга недеља Часног поста, о његовом животу и исихастичком покрету чији је био предводник.

Након Литургије, сабраним верницима обратио се и Преосвећени Епископ Иларион указујући на одређене проблеме које примећује у црквеној заједници — Општа је појава да шта год Црква ради она ће имати своје опозиционаре, и то не само споља, већ и у унутрашњем свом бићу међу литургијски активним људима. Тако је одувек, не зато што ти људи хоће да буду против, него у недостатку благоразумија, личног смирења, покајања, хришћанског подвига, због недовољног очишћења срца, људи узимају на себе ту слободу да се мимо благослова и поука Цркве баве стварима које су далеко изнад њиховог духовног живота. Господ нам врло једноставно каже да не судимо да нам се не би судило и те речи се, наравно, најпре односе на ситуације када нижи по хијерархијском месту узима да суди онима који су на вишем.

Изражавајући искрено човекољубље али и бригу за духовни живот поверене му пастве, владика је нагласио да је неопходно да они који приступају причешћу имају за то благослов свог свештеника. Уочено је да неки од вас још увек не познају црквени и светотајински живот и не знају како се треба припремати за свето Причешће, какав живот треба водити и шта је све то што чини припрему да нам свето Причешће заиста буде на корист а не на додатну штету, закључио је тимочки Епископ.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts