На празник Светог великомученика Пантелејмона, у среду 9. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион предводио је евхаристијско сабрање у цркви Светог Пантелејмона у селу Жлне код Књажевца. На светој Литургији Епископу су саслуживали протосинђел Захарија, јереј Богдан Томић и архиђакон Илија. Славске дарове припремила је гђа Дијана Милошевић, док ће наредне године колачар бити гђа Јована Дамјановић.

Беседећи сабраном народу, владика Иларион је изразио радост и благодарност због литургијског сабрања у храму у ком се није служило више од пола века. Подсећајући вернике да света Литургија почиње благосиљањем Царства Оца и Сина и Светога Духа, владика је говорио о слободи коју Господ дарује човеку и по којој човек може да благосиља Царство Божје и самог Бога, на тај начин изражавајући захвалност на свим даровима Његовим. „Бог, као наш отац небески, хоће да се ми Њега сећамо стално, као што се и Он стално сећа нас. Ипак, сећање на Бога није Богу потребно, оно је потребно нама да бисмо кроз сећање на вечно живог Бога и ми постали вечно живи. Ако имамо сећање на Бога онда ћемо изграђивати и љубав према Њему, а ако имамо љубав према Богу онда ћемо држати смирено, трпељиво, храбро и постојано Његове свете заповести“, истакао је Преосвећени Епископ у својој беседи.

Владика је, такође, посебно заблагодарио оцу Богдану и његовој супрузи Тијани на труду који су уложили да, заједно са мештанима села, среде сеоску цркву за данашње славље.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts