На празник Сабора Светог архангела Гаврила, у уторак 26. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у Светоархангелском храму у селу Вратарница. Епископу су саслуживали протонамесник Златко Здравковић, јереј Марко Радосављевић и архиђакон Илија.

У архипастирској беседи, Епископ Иларион је подучавао верни народ о смислу и значају светих богослужења – Управо наше сабрање овде и свака света Литургија и свако свето богослужење има један једноставан али врло важан циљ – да нас људе који живимо у овом привременом свету мало одвоји од овог света и да нас приближи Царству небеском, да нас приближи нашем призвању и назначењу, да нас подсети на то да је живи Господ дошао на земљу ради нашега спасења, рекао је владика.

Тумачећи речи из јеванђелског зачала којима Господ говори да они који слушају апостоле слушају Њега самог, Епископ тимочки је рекао – То данас значи да они који слушају епископе и Цркву Божју слушају живога Бога, то значи да они који слушају свештенослужитеље који проповедају свето Јеванђеље такође слушају Бога живога. Зато је потребно да будете у цркви, да чујете свето Јеванђеље. Разговори о световним стварима вам неће побећи али ово време које проведете на богослужењу вам је одмор за душу и просветљење у овом помраченом свету који сав у злу лежи.

Владика Иларион је објаснио сабраним верницима да се духовни одмор на Литургији може осетити само уколико смо способни да целим бићем присуствујемо светом богослужењу, уколико су нам мисли на другом месту служба ће нам бити заморна и досадна, те је закључио – Црква вас призива све: дођите у цркву, молите се Богу, покајте се за грехе своје, исповедајте се, постите и причешћујте се како бисте имали удела у Царству небеском, и како бисте таквим својим поступком исповедали да желите да будете деца живога Бога и војска Христова.

После Литургије Епископ је повео молитвену литију око храма након које је прослављање празника настављено за трпезом љубави коју је припремио домаћин славе г. Предраг Цалковић.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts