На празник Светог великомученика Димитрија Солунског, у уторак 8. новембра 2022. године, Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Епископу су саслуживали протојереј Игор Ивковић, јереји Новак Бојанић, Марко Радосављевић и Срђан Василијевић, војни свештеник, и ђакон Вук Јовановић, док је на литургијске прозбе одговарао црквени хор.

Након читања јеванђелске перикопе, отац Игор говорио је о житију и подвизима Светог Димитрија когa прославља као своју крсну славу.

По завршетку Литургије, окупљеним верницима говорио је и владика Иларион. Он је у својој беседи истакао да, иако нема човека који на овом свету не трпи нешто, није свако трпљење спасоносно. Важно је да знамо да није свако трпљење богоугодно и човеку на спасење. Само оно што трпимо Христа ради, за Истину Божју, за Правду Божју, за свето Јеванђеље, само оно што трпимо ради држања заповести Господњих је оно трпљење које нам бива на спасење. Све друго бива као последица живота ван Цркве, ван благодати и благослова Божјег, рекао је тимочки Епископ.

Његово Преосвештенство је потом подучио вернике да није довољно једном годишње доћи на свету Литургију и принети славски колач и жито, већ је неопходно стално присуствовати на евхаристијским сабрањима како бисмо своје животе усмерили ка Христу. Богу не требају наши колачи, наше жито и свеће. Богу смо потребни ми као деца Његова, закључио је Епископ Иларион.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts