Искушење је велико… Предивно откриће у цркви, васкрсле иконе које лете ка небу покренуле су све у манастиру. И када се чудо очекивало са неба, против сваког људског надања одозго дође туча, град, водурина која спира сваку човечију намеру. Причали смо баш о томе… Тамо где је радост, где је најискренија вера, тамо је и ђаво. То му је посао, да покуша да обесмисли, обесхрабри. Ја мислим да му се нису допале васкрсле иконе. Уопште! За њега је то био готов посао! Затрпао их је малтером и мислио да је то коначно стање! Мислим да се није радовао вашем вину и меду. Подигао је лествицу, сада треба бити јачи! Треба устати после оваквог пада, одгурати тешки камен који је навалио и васкрснути. Али, не сумњам ја у вас…

Пронашао сам на интернету изјаву игумана (архимандрита Козме, прим. прир), то што је говорио, и начин на који је говорио, са миром и вером, без трунке сумње, испунио ме је надом. Јер, величина и снага вере се најчистије види у губитку. А ја не сумњам да ћете се издићи. Говорио је и о манастиру, и о људима око манастира. Храбрио је све.

Лоза ће се одморити и опоравити, подруме и конаке ћете поправити, сад је прилика да нечастивом покажете да са вама нема игре!

Миодраг Младеновић, архитекта-конзерватор

Фотографије васкрслих средњевековних фресака у манастиру Буково:

Као што редакција интернет презентације Епархије тимочке већ објавила – манастир Буково је у ноћи 8/9. маја 2024. године претрпео велику материјалну штету. У невремену, у коме су киша и град преко сат времена тукли непрестано, пукао је и одронио се манастирски бедем, поплављене су просторије старог и новог манастирског конака, страдало је 15 хектара винограда, машине за веш, сушара и готови производи као што су вино и мед.

Позивамо све оне који су у могућности да помогну ову светињу из 13. века донацијама на рачун:
НЛБ Комерцијална банка
205-183011-75
Манастир Буково, Неготин.

Упутство за уплате из иностранства:

INSTRUCTION-FOR-PAYMENT-ORDERS-IN-FAVOR-OF-LEGAL-ENTITIES-IN-EUR_bukovo
Similar Posts