Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светим евхаристијским сабрањем на празник Цвети у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Саслуживали су свештеници овога храма.

Велики број деце из зајечарских основних школа присуствовао је светој Литургији са својим вероучитељима и наставницима, приступиши потом светом Причешћу.

У беседи владика је подсетио да је Лазарево васкрсење, које је јуче празновано, најава Васкрсења Христовог. Човек као круна Божијег стварања јесте створен из љубави и сам долазак Христов и Његово страдање јесте израз Божије љубави ради спасења људи кроз Васкрсење Господње. Нови Адам, Господ наш Исус Христос, својом крсном жртвом омогућава људима да поново успоставе заједницу са Богом, ону заједницу које се стари Адам одрекао – рекао је владика Иларион.

Данас људи много страдају и пате у свету надајући се миру којег нигде нема и тражећи да Господ успостави правду у овоме свету. Међутим, Господ није дошао да донесе мир у свету већ мир у душама нашим јер је смрт побеђена и да нас призове да кроз трпљење потешкоћа које срећемо у овоме свету, са молитвом и вером у Тројичног Бога, остваримо наше призвање на вечну заједницу са Богом – додао је владика.

Након литургијског сабрања у порти храма је приређена дечија приредба са бројним учесницима, који су показали своје рецитаторско и музичко умеће. Организатор програма, у оквиру првог Фестивала хришћанске културе 2016, био је протојереј мр Игор Ивковић у сарадњи са Селеном Ристић Витомировић из Дечијег центра Зајечар, вероучитељима и наставницима основних школа.  Представљена је и изложбена поставка ликовних радова на тему „Васкрсење Христово“, која је привукла велику пажњу посетилаца.

Similar Posts